Korte kennismaking
 
Over het wel of niet maken van een website heb ik heel lang moeten nadenken. Immers er zijn er al heel veel en wat voegt een website over de bezigheden van de familie Jansen dan nog toe? Toch is internet wel een makkelijke manier om iedereen te bereiken en virtueel een kijkje te laten nemen op ons bedrijf. 
 
Eerst even een korte kennismaking. Mijn naam is Gemma Jansen. Inmiddels ben ik de vijftig ruim gepasseerd en stam daarmee volgens mijn altijd aardige kinderen uit de prehistorie. Samen met mijn echtgenoot Teus ben ik woonachtig in het mooiste dorp van de Betuwe: Zoelen, op het paarden- en jongveeopfokbedrijf Landlust.
 
Afbeelding invoegen
 
Toen ik op zoek was naar een partner en een kikker op zijn neus kuste, veranderde deze weliswaar niet in mijn prins op het witte paard, maar wel in een aardige boer op een blauwe tractor. Inmiddels zijn we al ruim dertig jaar, meestal gelukkig, getrouwd, dus niks mis mee! Samen hebben we vier inmiddels volwassen kinderen, twee dames en twee heren. In hun jeugd reden zij allemaal pony of paard. 
De zonen zijn daarmee gestopt toen zo rond hun zestiende jaar scooters, tractoren en meisjes zoveel aandacht begonnen op te eisen, dat paarden als vanzelf minder belangrijk werden. De oudste dochter heeft het druk met haar gezin en haar werk. De jongste dochter rijdt nog als enige. De liefde voor het paardrijden heeft zij overigens van geen vreemde. Zelf heb ik gereden van mijn zevende tot mijn vijftigste jaar. Toen werd ik dermate gehinderd door de zwaartekracht (lees:overtollige kilo’s) dat ik het niet meer eerlijk vond voor mijn paard. Ik had natuurlijk ook kunnen proberen af te vallen, maar stoppen met rijden ging sneller.
 
 Boerderij Landlust
 
   
Boerderij Landlust dateert uit het jaar 1882 en is dus al behoorlijk op leeftijd. Teus en ik zijn in 1986 geëmigreerd van Maurik naar Zoelen (7 km). De bij de boerderij behorende ligboxenstal was al een behoorlijke verbetering op de stal van het vorige bedrijf, want daar stonden de koeien op stand en moest er dagelijks gemest worden. Ik kan je verzekeren dat het met de hand mesten van veertig van die dames best een hele klus is!
  
Ieder huisje heeft zijn kruisje, Landlust ook. Het dieptepunt vond plaats in 1995 toen het achterhuis, met daarin jongvee en een paard met veulen, tot op de grond toe afbrandde. Naast het vreselijke verdriet om al die dode dieren, betekende het ook financieel een forse aderlating, maar we zijn er min of meer weer bovenop geklauterd.
 
Naast een aantal fokmerries, jonge en sportpaarden hebben we nog een flinke hoeveelheid jongvee voor de opfok staan, dit is de afdeling van Teus. 
 

 

  
Leven op een boerderij, is altijd leven met de seizoenen. In het voorjaar en de zomer is het van belang dat de voervoorraad voor de herfst en de winter aangelegd wordt. Altijd spannend want hiervoor ben je erg afhankelijk van de natuur; schijnt de zon voldoende, regent het genoeg en op tijd, is het droog als er geoogst moeten worden, allemaal factoren die meespelen. Het dagelijks brood verdienen op Landlust betekent nog steeds de meeste tijd, hard werken, maar er wordt ook zeker heel veel gelachen en het is een zoete inval. Iedereen is welkom en de koffie staat altijd klaar. Misschien heel ouderwets, maar beslist ook gezellig!