Hoe het begon?


Toen Teus en Gemma net getrouwd waren, kochten zij voor het eerst samen een paard, Volande. Zij was een tweejarige dochter van Prins Oregon uit de Gelderse merrie Olande (Irak x Zodiac). Ze is zadelmak gemaakt als driejarige. Teus hield haar vast en Gemma klom erop; twee rondjes over het erf en vervolgens zonder zadel en met slechts een halster om de straat uit, op weg naar huis. Kortom: een superbraaf paard dus!
 
Nadat Volande was beleerd, raakte Gemma snel en meerdere keren achter              elkaar  zwanger, dus van paardrijden kwam niet zo veel meer. Volande werd toen ingezet voor de fokkerij en zij kreeg in totaal zeven veulens. Haar in 1989 geboren zoon, Hilmar (v.Goudsmid) was het eerste fokprodukt, dat het tot Z niveau bracht. Op jonge leeftijd werd hij al uitgebracht in het Z-dressuur en M-springen. Onder een andere ruiter heeft hij in België zelfs nationale parcoursen gesprongen.
 
 
 

Volande schonk ook het leven aan de prestatie keurmerrie Fleur (v.Goudsmid) en haar halfzus de prestatie preferente keur sportmerrie Leonora LL (v.Elegant). Deze beide merries volgden Volande op als fokmerrie.  Volande kreeg nog twee nakomelingen van de hengst Elegant. De eerste, Koen ging als volwassen ruin door het leven als recreatiepaard. De laatste, het merrieveulen Noortje is op de leeftijd van drie maanden overleden aan een salmonella-infectie.  Van Volanda is haar Triomfator-zoon, Cupido als veulen verkocht aan een handelaar en haar dochter Dominique (v.Vosmaer) verhuisde als driejarige merrie naar een eigenaar aan de andere kant van het land.